En älskvärd rätt som gör succé på kalas men passar minst lika bra som comfort food på en regnig dag
Jag är uppvuxen i England och förknippar bakpotatis med baked beans i tomatsås starkt med riktigt comfort food. När jag pluggade i Skottland på Universitetet för några år sedan så blev jag väldigt glad och nostalgisk när de serverade just denna rätt i skolans matsal – som jag beställde rätt ofta. En tallrik med en rykande färsk bakpotatis med krispigt skal, mustig tomatsås med bönor, och en färsk sallad på sidan <3
Denna rätt är lite inspirerad av min älsklingsrätt – varm, tröstande, mysigt. Fyllningen till bakpotatis går att variera i oändlighet… För denna fyllning valde jag kombinationen av currykryddor, krämiga kikärtor, bakad sötpotatis, krispiga äppelbitar och syrlig picklad rödlök. De rostade fröna ger lite extra crunch och sälta på toppen.
Skär sötpotatisarna i halvor och lägg dem på en plåt. Blanda rapsoljan med en ½ tsk curry och pensla halvorna över hela ytan. Salta och peppra, och baka i ugnen i cirka 30-40 minuter, beroende på potatisens storlek. Potatisarna ska genombakade men ändå fasta.
Medan sötpotatisarna bakas, stek vitlöken, kikärtorna tillsammans med kryddorna, salt och peppar på medelhög värme.
Tillsätt misopastan till kikärtorna. Tillsätt lite vatten för att hjälpa lösa upp mison i stekpannan. Rör runt och blanda väl med kikärtorna. Stäng av värmen och låt kikärtorna svalna en stund.
Hacka äpplet i tärningar och rosta solrosfröna i en panna tills de får färg. Salta.
Blanda kikärtorna med havrefraiche, mango chutney och en klick sriracha om du vill ha lite extra hetta. Blanda med hälften av äppeltärningarna. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Låt potatisarna svalna. Gröp ur en del av sötpotatisen från varje halva. Fyll halvorna med kikärtsröran.
Toppa med picklad rödlök, hackad färsk persilja, äppeltärningar och rostade solrosfrön. Servera!