o

Panerad tofu med lime och kokos

Panerad tofu med lime och kokos

Ett klockrent recept för dig som vill visa någon hur gott tofu faktiskt är.

Tofu har en lite blandad reputation hos många. Den är en aning svårflörtad och behöver lite hjälp på traven för att skina i en rätt. i detta recept så visar jag hur gott tofu kan vara, genom att vi kryddar i varje steg och kombinerar olika härliga smaker som lime, kokos och sesam. Det är en aning pilligt men är värt det i slutänden.

Förberedelse

20-60 minuter

Tillagning

15-20 minuter

Potioner

3-4 portioner

Nivå

Blir ca 8 skivor

400 g fast naturell tofu

Till marinad

1 1/2 msk sesamolja

2 klyftor vitlök

2-3 msk soja

1/2 lime juice

1 tsk agavesirap

Till panering

Ca 1 dl havremjölk

Ca 1 dl majsstärkelse

Ca 1 dl riven kokos

Ca 1 dl panko

1 tsk svarta sesamfrön

1 tsk vita sesamfrön skal från

Skal från 1/2 lime

Rapsolja till stekning

Gör så här:

1. Lägg tofun på hushållspapper eller en ren kökshandduk och pressa försiktigt ut så mycket vätska som möjligt. Skär i 2-3 cm stora tärningar.

2. Blanda ihop ingredienserna för marinaden och blanda med tofu kuberna. Låt i marinera 20 minuter, men helst längre om det finns tid.

3. I två olika skålar mät upp 1 dl havremjölk i en skål och 1 dl majsstärkelse i den andra. I en tredje skål kan du blanda 1 dl riven kokos och 1 dl panko. Riv ner limeskal, vita och svarta sesamfrön och en nypa salt nere i skålen med riven kokos och panko. Blanda.

4. Värm en stekpanna på medelhög värme, och häll i rapsolja precis så att botten täcks med ett tunt lager olja.

Nästa stegen kan verka lite kluriga, så läs gärna stegen en extra gång innan du sätter igång!

5. Ta bunken med den marinerade tofu och skaka om så att alla kuber är täckta av marinad.

6. Ta sedan några kuber tofu och börja med att doppa dem i majsstärkelsen.

7. Doppa sedan tofun i havremjölken så att hela kuben täcks. Doppa sedan tofun i panko-kokosblandningen så att alla ytor täcks.

8. Lägg tofukuberna i pannan och stek tills de blir gyllenbruna. Lägg sedan på ett fat med hushållspapper så att den överflödiga oljan sugs upp.

9. Repetera tills alla tofubitar har stekts. Fyll på med rapsolja i pannan då och då så att tofun inte ‘torrsteks’. Fyll på skålarna med majsstärkelse, havremjölk & panko-kokosblandningen efter behov. Glöm inte limeskalet och saltet!

Matlagningstips

  • Tofun kan marineras redan på morgonen om rätten ska serveras till t ex lunch eller middag – häll bara på marinaden efter ni pressat tofun och ställ in i kylen.
  • Det är viktigt att krydda vid varje steg, så att inte sältan försvinner. Det är därför jag uppmanar er att tillsätta salt i t ex pankoblandningen.
  • Vis tekning, lägg inte för många tofukuber i pannan samtidgit, annars kommer pannan kylas ner och du kommer inte få en lika krispig yta. Det burkar räcka med att fylla halva ytan i pannan.
  • Var inte snål med rapsoljan – annars kommer inte ytan bli krispig. Det överflödiga fettet kommer sugas upp av hushållspappret.
  • Det finns glutenfri panko i välsorterade matbutiker om man vill ha ett glutenfritt alternativ.

Kommentera gärna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler recept

Vad roligt att du vill dela!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Thursday's special offer

Dela