
Tofu har en lite blandad reputation hos många. Den är en aning svårflörtad och behöver lite hjälp på traven för att skina i en rätt. i detta recept så visar jag hur gott tofu kan vara, genom att vi kryddar i varje steg och kombinerar olika härliga smaker som lime, kokos och sesam. Det är en aning pilligt men är värt det i slutänden.
400 g fast naturell tofu
Till marinad
1 1/2 msk sesamolja
2 klyftor vitlök
2-3 msk soja
1/2 lime juice
1 tsk agavesirap
Till panering
Ca 1 dl havremjölk
Ca 1 dl majsstärkelse
Ca 1 dl riven kokos
Ca 1 dl panko
1 tsk svarta sesamfrön
1 tsk vita sesamfrön skal från
Skal från 1/2 lime
Rapsolja till stekning
Gör så här:
1. Lägg tofun på hushållspapper eller en ren kökshandduk och pressa försiktigt ut så mycket vätska som möjligt. Skär i 2-3 cm stora tärningar.
2. Blanda ihop ingredienserna för marinaden och blanda med tofu kuberna. Låt i marinera 20 minuter, men helst längre om det finns tid.
3. I två olika skålar mät upp 1 dl havremjölk i en skål och 1 dl majsstärkelse i den andra. I en tredje skål kan du blanda 1 dl riven kokos och 1 dl panko. Riv ner limeskal, vita och svarta sesamfrön och en nypa salt nere i skålen med riven kokos och panko. Blanda.
4. Värm en stekpanna på medelhög värme, och häll i rapsolja precis så att botten täcks med ett tunt lager olja.
Nästa stegen kan verka lite kluriga, så läs gärna stegen en extra gång innan du sätter igång!
5. Ta bunken med den marinerade tofu och skaka om så att alla kuber är täckta av marinad.
6. Ta sedan några kuber tofu och börja med att doppa dem i majsstärkelsen.
7. Doppa sedan tofun i havremjölken så att hela kuben täcks. Doppa sedan tofun i panko-kokosblandningen så att alla ytor täcks.
8. Lägg tofukuberna i pannan och stek tills de blir gyllenbruna. Lägg sedan på ett fat med hushållspapper så att den överflödiga oljan sugs upp.
9. Repetera tills alla tofubitar har stekts. Fyll på med rapsolja i pannan då och då så att tofun inte ‘torrsteks’. Fyll på skålarna med majsstärkelse, havremjölk & panko-kokosblandningen efter behov. Glöm inte limeskalet och saltet!
Matlagningstips