o

Mustig lasagne med röda linser

En riktig klassisk comfort rätt som passar de flesta.

Mustig lasagne med röda linser

En riktig klassisk comfort rätt som passar de flesta.

Lasagne är en riktig comfort food rätt. Dessutom kan lagas i stora lass och sedan packas ner i matlådor eller frysas in. I denna rätt är huvudkomponenterna en mustig tomatsås med röda linser och en egen tolking på bechamelsås som görs på havregrädde och muskotnöt.

Förberedelse

30-45 minuter

Tillagning

45 minuter

Potioner

Cirka 10-12

Nivå

Medelsvårt

Tomatsås 
2 gula lökar
6-8 klytor vitlök
4 pkt tomatkross
1 tub tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk torkad timjan
1 tsk gurkmeja
1 pkt torkade röda linser (400g)
4 dl vatten
Några skvättar mushroom soja (eller vanlig)
2 rågade msk ketchup
Olja för stekning
Salt & svartpeppar
Lasagneplattor
1 zucchini
450 g fyrst spenat (tinad)
Bechamelsås 
1,25 L Oatly imat (matlagningsgrädde)
1 gul lök
2-4 msk potatismjöl
Salt & vitpeppar
Muskotnöt (efter smak)
Olja för stekning
Vegoparmesan
1 dl cashewnötter
2-3 msk bjäst
Några nypor salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 190°C.
2. Tomatsås 

Värm några matskedar olja i en kastrull så att botten täcks på medelhög värme. Rensa timjan och hacka det tillsammans med vitlök & lök i fina tärningar och fräs i oljan med kryddorna i några minuter. Rör om. Börja med 1 tsk salt och en rejäl mängd svartpeppar.

Tillsätt tomatpuré och rör om så att alla kryddor, lök och puré blandar sig. Om det är för klumpigt, tillsätt lite vatten. Smula ner grönsaksbuljongen och häll i all tomatkross tillsammans med linserna. Låt koka upp på medelhög värme i 5-10 minuter.

Tillsätt mushroom soya och ketchup, rör om och smaka av. Tillsätt mer salt och peppar om det behövs. Stäng av värmen och låt stå på eftervärme.

3. Bechamelsås

Finhacka lök och vitlök i små tärningar. Fräs i en skvätt olja på medelhög värme tills de blir mjuka. Salta och peppra. Häll på Oatly imat och riv i muskotnöt. Du kan börja med ungefär 2 tsk och sen tillsätta mer efter smak. Låt koka upp och smaka av. Tillsätt mer salt, vitpeppar & muskotnöt om det behövs.

Lägg 1 dl av såsen i en liten bunke tillsammans med 1 dl vatten. Blanda ner 3 msk potatismjöl och rör om ordentligt så att det blir en slät smet. Det är viktigt att det inte är några klumpar.

När smeten är slät, häll ner den i kastrullen med resten av såsen, rör om och lät koka upp igen på svag värme under omrörning. Konsistensen kommer tjockna och bli en krämig sås. Om konsistensen är för lös, kan man tillsätta en msk potatismjöl på samma sätt som ni gjorde innan (Jag har gjort misstaget att lägga ner potatismjölet direkt i såsen och då har det blivit klumpigt. Därför blandar jag ut i en liten mängd vätska innan jag häller ner det i resten av såsen).

4. Vegoparmesan

Mixa cashewnötter i en torr mixer tillsammans med bjäst & en nypa salt, tills det blir pulver.

5. Lasagne konstruktion 

Lägg ett lager med tomatsås i botten av ugnsplåten, och sen ett lager lasagneplattor. Kläm ur all överflödig vätska ur den tinade spenaten och smula över det i ett jämt lager över lasagneplattorna. Hacka broccolin i små fina buketter, och skiva zucchini i tunna skivor. Strö över broccoli buketterna och zucchini skivorna i ett fint lager tillsammans med spenaten. Salta och peppra, och strö över 2-3 msk hackad timjan över grönsakerna.

Ta ett till lager med tomatsås, och sedan lasagneplattorna. Häll sedan över bechamelsåsen, och strö över salt, peppar, timjan & pumpapesto. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. För att få lite extra färg och krispighet på ytan (om det behövs) kan man köra med ugnens grill läge i cirka 5 minuter. Låt svalna en stund och strö över lite hackad sallad för dekoration.

Matlagningstips

  • Grönsakerna kan bytas ut till annat,  beroende på vad du har hemma. Det funkar fint med t ex aubergine, tunna skivor sötpotatis, tunnt skivad kål mm. Spenaten kan bytas ut mot t ex fryst grönkål.
  • Det kan upplevas att det blir för mycket sås (kan det dock bli för mycket sås?), men lasagneplattorna kommer suga upp en del av såsen när lasagnen gräddas i ugnen, så försök att få på allt. Man vill dock inte fylla plåten alldeles för mycket, annars kommer såsen rinna över kanterna och brännas i ugnen.
  • Om man är nötallergiker kan cashewnötterna bytas ut mot pumpafrön.
  • Lasagneplattor kan bytas ut till plattorna gjord på gula sojabönor eller glutenfria plattor.

Kommentera gärna!

0 0 Röster
Antal stjärnor
0 Kommentarer
Feedbacks
Se alla kommentarer

Fler recept

Panerad tofu med lime och kokos

Tropisk mangolassi smoothie

Mustig lasagne med röda linser

Glutenfria banan- och kokospannkakor

Idélåda

Vad vill du se mer av på vår hemsida? Hör gärna av dig!

don't worry
be happy.

share with the world

Thursday's special offer

Dela