o

Glutenfria banan- och kokosplättar

Glutenfria banan- och kokosplättar

Jag brukar använda bovetemjöl och rismjöl när man lagar och bakar glutenfria alternativ. Bovetemjöl funkar så bra eftersom det binder vätska, gör smeten mer stabil. Kombination med rismjölet i dessa plättar gör fina små plättar som håller ihop och inte domineras av bovetes nötiga smak.

Vi stekte dessa i vårt plättpanna, men går fint i en vanlig stekpanna. Smeten är så pass tjock att den går att klicka ut i pannan i små plättar. Bananerna och kokos ger en fin sötma i dessa plättar, som är goda kalla såsom varma.

Förberedelse

10 - 15 minuter

Tillagning

15 - 20 minuter

Potioner

3-4 portioner

Nivå

Blir cirka 16 pannkakor 

4 små mogna bananer (eller 3 stora) 
2 dl Bovetemjöl
1 dl Rismjöl
2 msk Psyllium husk 
1 msk Chiafrön 
2,5 dl Kokosmjölk 
1 dl Vatten 
¼ tsk Salt 
1 ½ tsk Kanel 
1 dl Riven kokos  
1 ½ tsk Bakpulver 
¼ tsk Vanilj extrakt

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i en bunke. Mixa till en slät smet. 
  2. Stek pannkakorna i en plättpanna eller stekpanna, räkna med cirka 2 msk smet per pannkaka. 
  3. Vänd pannkakan efter några minuter, eller tills du ser små luftbubblor komma upp på översidan av pannkakan. Översidan ska se lite ‘kokt’ ut. 
  4. Servera med bär, frukt, chokladsås eller annat som du önskar!

Matlagningstips

  • Försök använd så mogna bananer som möjligt – desto mognare de är ju sötare pannkakor blir det. Man kan också tillsätta lite sötma i efterhand i form av t ex kokossocker eller agave/dadelsirap om man vill ha en sötare pannkaka.
  • Kokosmjölken kan ersättas med annan mjölk som t ex soja, havre, mandel. 
  • Smaksätt smeten med andra kryddor t ex kardemumma, eller ha i kakao för att göra dem till chokladpannkakor. 
  • Om man tycker  att pannkakorna är lite väl tjocka, kan man tillsätta lite mer vätska (cirka 0,5-1 dl) för att få lite tunnare pannkakor.

Kommentera gärna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Fler recept

Vad roligt att du vill dela!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Thursday's special offer

Dela