o

Glutenfria banan- och kokospannkakor

Goda kalla såsam varma!

Glutenfria banan- och kokospannkakor

Goda kalla såsam varma!

Häromdagen hade vi inte något havregryn hemma till frukosten. Jag hittade bovetemjöl och rismjöl i skafferiet, och några övermogna bananer i fruktskålen. Det är ungefär så hur detta receptet kom till.

Jag brukar använda bovetemjöl och rismjöl när man lagar och bakar glutenfria alternativ. Havre i sig är naturligt glutenfritt men eftersom de brukar hanteras i samma fabriker som andra icke-glutenfria spannmål kan det ske en korskontaminering, vilket gör att havre kan innehålla små mängder gluten.

Vi stekte dessa i vårt plättpanna, men går fint i en vanlig stekpanna. Smeten är så pass tjock att den går att klicka ut i pannan i små plättar.

Förberedelse

10 minuter

Tillagning

15 - 20 minuter

Potioner

3-4 portioner

Nivå

Lätt

Blir cirka 16 pannkakor 

4 små mogna bananer (eller 3 stora) 
2 dl Bovetemjöl
1 dl Rismjöl
2 msk Psyllium husk 
1 msk Chiafrön 
2,5 dl Kokosmjölk 
1 dl Vatten 
¼ tsk Salt 
1 ½ tsk Kanel 
1 dl Riven kokos  
1 ½ tsk Bakpulver 
¼ tsk Vanilj extrakt

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser i en bunke. Mixa till en slät smet. 
  2. Stek pannkakorna i en plättpanna eller stekpanna, räkna med cirka 2 msk smet per pannkaka. 
  3. Vänd pannkakan efter några minuter, eller tills du ser små luftbubblor komma upp på översidan av pannkakan. Översidan ska se lite ‘kokt’ ut. 
  4. Servera med bär, frukt, chokladsås eller annat som du önskar!

Matlagningstips

  • Försök använd så mogna bananer som möjligt – desto mognare de är ju sötare pannkakor blir det. Man kan också tillsätta lite sötma i efterhand i form av t ex kokossocker eller agave/dadelsirap om man vill ha en sötare pannkaka, och inte har så mogna bananer. 
  • Kokosmjölken kan ersättas med annan mjölk som t ex soja, havre, mandel. 
  • Smaksätt smeten med andra kryddor t ex kardemumma, eller ha i kakao för att göra dem till chokladpannkakor. 
  • Om man tycker  att pannkakorna är lite väl tjocka, kan man tillsätta lite mer vätska (cirka 0,5-1 dl) för att få lite tunnare pannkakor.

Kommentera gärna!

4.5 2 Röster
Antal stjärnor
0 Kommentarer
Feedbacks
Se alla kommentarer

Fler recept

Panerad tofu med lime och kokos

Tropisk mangolassi smoothie

Mustig lasagne med röda linser

Glutenfria banan- och kokospannkakor

Idélåda

Vad vill du se mer av på vår hemsida? Hör gärna av dig!

don't worry
be happy.

share with the world

Thursday's special offer

Dela