Detta är ett supergott och enkelt recept! Allt man behöver är en matberedare och några få ingredienser. Många brukar bli förvånad när jag berättar hur många ingredienser det är, och att det kan bli så gott. Jag brukar välja crunchy jordnötssmör istället för creamy men man kan göra som man vill.
Det går särkert att byta ut jordnötssmöret mot andra frö- elle nötsmörer, om man vill t ex ha nötfritt eller en annan smakprofil. Om man gör en stor batch kan man frysa in fudgen inför senare fika tillfällen.
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills det blir en jämn smet. Man kan behöva pausa lite och skrapa ner smeten från sidorna. Smeten ska kunna formas till små bollar eller kuber.
Lägg smeten på en skärbräda eller i en glasform (lägg i bakplåtspapper först) och forma smeten till en fyrkant som är 2-3 cm hög. Toppa mer krossade nötter (t ex hackade salta jordnötter) som du trycker ner i smeten med fingrarna.
Låt stelna i kylen cirka en timme eller om du har bråttom, 30 minuter i frysen. Skär sedan i kuber och servera.
Matlagningstips
Om dadlarna är torra kan du blötlägga dem 5-10 minuter i lite varmt vatten tills de mjuknar.
Om man vill ha lite mer textur kan man slänga i en näve valfria nötter eller frön i slutet och pulsa med matberedaren några gånger så lite bitar finns kvar.
Jordnötssmör kan ersättas med t ex cashew- eller mandelsmör
Jag brukar ta hjälp av t ex en matkniv för att få en platt yta på fudgen.