o

Shepherds pie

pie3-1

Välj gärna en ljus och lättflytande tahini istället för den mörkrostade. Den mörkrostade har en ganska intensiv smak, så börja med halva mängden om du använder denna sorts tahini. Svampbuljongen kan bytas ut mot grönsaksbuljong om du inte har det hemma.

Tillagning: 50 minuter

Beskrivning

Välj gärna en ljus och lättflytande tahini istället för den mörkrostade. Den mörkrostade har en ganska intensiv smak, så börja med halva mängden om du använder denna sorts tahini...

Ingredienser

Linsfyllning

1 stor gul lök 

4-6 vitlöksklyftor

2 stjälkar selleri

1 msk torkad timjan 

1 tsk torkad rosmarin 

3 msk tomatpurée

500 mL svampbuljong 

1 dl torakade gröna linser

1 dl torakade svarta linser

2-3 lagerblad 

2 matskedar tahini 

1 msk balsamvinäger

Sojasås efter smak 

Svartpeppar efter smak 

Potatismos topping

500 g mjölig potatis 

½  blomkål (ca 300g)

½ rotselleri (ca 300g)

Salt & peppar efter smak 

1-2 msk mjölkfritt smör

1/2 tsk muskotnöt 

Salt & peppar efter smak 

Fröcrunch

Tahini 

Solrosfrön 

Olivolja

Salt & peppar 

Brunsås

X dl havregrädde 

X tsk Mushroom soja

X tsk Kinesisk soja 

X tsk Timjan 

Salt & peppar 

X tsk Potatismjöl

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 190 °C. Värm en stekpanna med lite rapsolja i på medelvärme. Skala och tärna löken. Skiva vitlöken fint. 
  2. Stek vitlöken och löken tills de får färg och blir mjuka. Sänk värmen, tillsätt timjan och rosmarin och tomatpuré och rör runt i någon minut. Tillsätt buljong, lagerblad och linser. 
  3. Låt koka i ca 20-25 minuter. Ta bort lagerblad och tillsätt balsamvinäger, tamari och tahini. Smaka av med salt och peppar. 
  4. Skala potatisen och tärna den. Gör samma med rotsellerin, och plocka av buketterna från blomkål. Potatisen och rotsellerin kan kokas tillsammans medans blomkålen kokas för sig. När blomkålen har kokats klart, skölj i kallt vatten och torka med en ren kökshandduk. Kläm sedan ut den överflödiga vätskan från de kokta blomkålsbuketterna med händerna. 
  5. Häll av spadet från den kokta potatisen och rotsellerin, men spara ca 1 dl i botten. Blanda ner blomkålsbuketterna och mjölkfritt smör. 
  6. "Grovmosa" rotfrukterna. Jag brukar mosa en en stor träslev. Tillsätt salt, svartpeppar, och muskotnöt. Smaka av och tillsätt mer kryddning om du tycker det. 
  7. Ta en djup ugnsform eller pajform, och bred ut linsfyllningen i botten. Bred sedan ut moset på toppen. Toppa med fröcrunch, genom att strö över solrosfröna och ringla lite tahini och olivolja över. Toppa med lite muskotnöt, svartpeppar och salt.  Grädda i ca 30-40 minuter. Jag brukar köra på grilläge i ca 5 - 10 minuter i slutet för att få lite färg.
  8. Medan pajen bakas, värm havregrädden för brunsåsen. Tillsätt kinesisk soja, mushroom soja, svartpeppar, torkad timjan, och lite salt. Blanda potatismjölet med en skvätt vatten, och häll ner blandningen i såsen. Red brunsåsen genom att koka upp under omrörning så att såsen tjocknar. Smaka av och justera till dina smaklökars preferens. 
  9. Servera pajen med brunsåsen och en fräsch sallad.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Nutrition information

% av dagliga intag

Protein
12
40%
Kolhydratter
60
20%
Fett
12
10%
Fiber
17
40%

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Thursday's special offer

Dela